Bästa tipsen när du går på en casting

1. Uppdatera ditt CV med bra bilder samt information om tidigare jobb.

2. Försök gå på så många castings som du hinner.
Tänk på att en casting kan även ske över tex. Zoom eller Hangouts.

3. Sök bara jobb som du tror du passar för. Annars slösar du med alla inblandades tid och speciellt sin egen.

4. Komma i tid!

5. Glöm inte att vara positiv och glad när du kommer till en casting.

6. Var väl förberedd: Forska om rollen du söker och lär dig så mycket som möjligt om karaktären och projektet.

7. Var autentisk: Var dig själv och visa din unika personlighet. Casting-regissörer vill se din egen tolkning av karaktären, så försök inte kopiera någon annan.

8. Ha självförtroende och positivitet: Visa självförtroende i ditt skådespeleri och tro på dig själv. Var positiv, le och visa att du är entusiastisk över att vara där.

9. Var professionell: Uppför dig professionellt under hela casting-processen. Var punktlig, klä dig lämpligt och visa respekt för alla inblandade.

10. Ge allt: Gå in i casting-rummet med 100% engagemang och energi. Ge ditt bästa och visa casting-regissörerna varför du är perfekt för rollen.
Släpp det efteråt: När castingen är över, lägg det bakom dig och gå vidare. Häng inte upp dig på resultatet eller bli för fixerad vid tankar om vad du kunde ha gjort annorlunda.

11. Fortsätt att lära och utvecklas: Oavsett resultatet av castingen, fortsätt att utvecklas som statist och skådespelare. Ta emot feedback, lär av erfarenheterna och arbeta kontinuerligt med att förbättra dina färdigheter.

Casting och rollsättning är ett viktigt arbete inom film- och reklamindustrin för att välja statister, skådespelare till olika produktioner. En rollsättare får instruktioner från producenten eller regissören om vilka typer av statister och skådespelare de söker och använder olika resurser som register och agenturer för att hitta lämpliga kandidater. Du får sedan manus och kort regi för att sedan provfilmas individuellt eller i dialogscener. Rollsättaren skickar sedan sitt material till uppdragsgivaren, som väljer ut dom som passar bäst för rollerna. Rollsättare kan vara anställda av större företag som SVT, Netflix men de flesta arbetar som frilansare och driver egna castingbyråer. På engelska kallas rollsättning för casting och rollsättare för casting director. Även inom teater, musikal och opera används rollsättning, vilket kallas audition.

Lycka till!

Bli medlem gratis

eller skapa konto med e-post
Redan medlem? Logga in här!
Företagsregistrering här
Se alla jobb
Se alla våra artiklar